Известие

Collapse
No announcement yet.

проблем с първа степен на перката

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• проблем с първа степен на перката

Здравейте колеги.Търсих тема из форума но не можах да открия конкретно за моя проблем.А той е следния.
    Перката на охлаждането на радиатора не включва 1-ва степен а само 2-ра степен.Релето под волана за 1-ва степен го смених с друго и никаква промяна.Питам се дали проблема е в резистора или в температурния датчик?
    Благодаря на отзовалите се!

Колата е от подписа с климатроник
    ALFA ROMEO 155 2.0 16V 1996

Най-вероятно е от резистора.... контактите често нагарят , но пък е на много удобно място
    Alfa Romeo 155 Super
    2.0 16V TS

Comment

От няколко дни имам същия проблем и мисля че е от датчика на радиатора(при теб не знам как е - има ли такъв),защото преди известно време перката се въртеше непрекъснато ,без значение каква е температурата.Изключих буксата на вентилатора , колата започна да дига темература в задръстванията и се принудих да я включа на един светофар.От тогава тръгва и спира нормално , но само на втора скорост.
      ALFA 155 SQUADRA CORSE - BULGARIA

Comment

колега порови се из точно този раздел. Има доста подробни обяснения как се проверява датчика, как резисторите и как релетата
        Alfa Romeo 155 2,5 TD 12.1994 recicled
        Alfa Romeo 156 2,4 JTD SW 04.2003 EX
        Peugeot 508 RXH 02.2013

Comment

При мен на 8 калановия ми 1.8тс първа степен е с реле в кутията до радиатора, като първа степен работи през реостат, който е на корпуса на вентилатора - два кабела дебели влизат там. Втора степен е директна за перката и релето за нея е под кората отляво на шофьора.
          Вероятно е изгорял този реостат, но пак трябва да се прегледа всичко по веригата!

Даването на газ, води до пристрастяване!
          Alfa Romeo 155 1.8TS by RuBig
          Volvo V50 2.0D by RuBig

Comment

Който е от Пловдив мога да помогна,да му дам да пробва дали е от резистора имам чисто нов

Comment

То стига и само да се изчака колата да загрее до 94-5 градуса и с еднин мултицет да се види дали отива напрежение до реостата. Мисля че това щее най-лесният начин без да се сяваля или разглобява нищо.
              EX-AlfaRomeoSuper155 2.5 V6 + Remap by O.E.Motorsport and LPG Injection
              EX Mazda 6 2004 +Lpg ----EX SAAB 9-3ss 2.8V6-AERO 250hp MY2006 - With LPG+obd
              NOWAudi a6 c6 Allroad 3.2 FSI + LPG

Comment

Мисля, че алфите без климатик или климатроник нямат първа степен на вентилатора - директно втора, така че какво ти пука, ако не се включва?
                Alfa 155 2.0TS 8V '93
                sigpic
                VW LADAVAGEN '81
                CHRYSLER 3.3L V6 - БИВШ

Comment

При мен се включва на 92, стигала ми е и 94 в градски условия незнам първа ли е втора ли е на тая температура но не мисля че ще и стане нещо ако не включва изобщо е по-кофти
                  Video meliora proboque deteriora sequor.

Comment

Днес след малко ровене се установи следното:релето за втора скорост(под таблото) е наред,включва го датчика намиращ се на самия радиатор.Зад дебитомера има две релета , съответно за климата и за първа скорост.Релето е здраво,но на оперативната му верига няма нито "+", нито "-".Някой има ли представа от кой датчик се упрвлява, по "+" или по "-" се управлява?На датчика на радиатора има само една верига(два кабела),затова си мисля , че сигнала за това реле е от друго място.

Comment

Първоначално публикувано от Alexandrov70 Покажи съобщение
                      Днес след малко ровене се установи следното:релето за втора скорост(под таблото) е наред,включва го датчика намиращ се на самия радиатор.Зад дебитомера има две релета , съответно за климата и за първа скорост.Релето е здраво,но на оперативната му верига няма нито "+", нито "-".Някой има ли представа от кой датчик се упрвлява, по "+" или по "-" се управлява?На датчика на радиатора има само една верига(два кабела),затова си мисля , че сигнала за това реле е от друго място.
                      пък аз си мисля че някой хитро ти е сложил неподходящ датчик. Истинския датчик управляващ двете скорости на перката има 3 крачета, съответно и към него идват 3 кабела. по един + за двете релета и един общ -
                      Peugeot 508 RXH 02.2013

Comment

И аз си го помислих , но куплунга за датчика по нищо не личи да е рязан или сменян,има само два кабела докъдето може да се проследи.

Comment

Резистор

Колега здравей, Провери дали резистора е наред. На моята специално това беше проблема. Нагорели клеми. Ако не се лъжа този резистор се явява като част от делителна група на напрежение със самия Ел-мотор на перката. Токът е голям! Често се получава нагар, даже и от най малкото увеличение на контактното съпротивление.
                          sigpic
                          Alfa 146 1.6 TS ---> 2.0 TS Remapped by Oem
                          FIAT TIPO 1.6 DOHC

Comment

Първоначално публикувано от Alexanderbb Покажи съобщение
                            пък аз си мисля че някой хитро ти е сложил неподходящ датчик. Истинския датчик управляващ двете скорости на перката има 3 крачета, съответно и към него идват 3 кабела. по един + за двете релета и един общ -
                            Клолега не се бъркай така че ще прецакате нещо.
                            В датчика на една кола влиза уили постоянен + или постоянен Минус и съответно ако е с една или две скорости,при достигане на определената температура датчика праща постоянният + или минус към перката.
                            ИЛИ казано иначе ако е с постоянен + и със две скорости ( тоес с три кабела) като стигне 94 градуса пуска + по единият кабел към първата скорост на перката,а ако загрее още пуска + и по вторият кабел към перката
                            EX-AlfaRomeoSuper155 2.5 V6 + Remap by O.E.Motorsport and LPG Injection
                            EX Mazda 6 2004 +Lpg ----EX SAAB 9-3ss 2.8V6-AERO 250hp MY2006 - With LPG+obd
                            NOWAudi a6 c6 Allroad 3.2 FSI + LPG

Comment

Първоначално публикувано от don_pepone Покажи съобщение
                              Клолега не се бъркай така че ще прецакате нещо.
                              В датчика на една кола влиза уили постоянен + или постоянен Минус и съответно ако е с една или две скорости,при достигане на определената температура датчика праща постоянният + или минус към перката.
                              ИЛИ казано иначе ако е с постоянен + и със две скорости ( тоес с три кабела) като стигне 94 градуса пуска + по единият кабел към първата скорост на перката,а ако загрее още пуска + и по вторият кабел към перката
                              Мерси за пояснението какво НЕ СЕ СЛУЧВА в една ел. инсталация на съвременна кола. В датчика на твоята кола не знам какво влиза и какво излиза и кой на какво пуска. В моята глупава Алфа веригата през датчика има общо с веригата на перката (при мен 2 перки) само до толкова че това всъщност е веригата на релетата които управляват първа и втора скорост на перките. И повярвай ми релетата са постоянно захранени с + само - им се прекъсва от датчика на радиатора и затова котвите им седят отворени в нормалното си положение. Може да е изненада за теб но в самите перки влизат само 2 кабела (един + и един -) и някак си е трудно да им се пуска още + по накакъв начин. Вероятно сам може да си обясниш защо се ползват релета а не се пуска директно силовата линия към перките през датчика
                              Peugeot 508 RXH 02.2013

Comment

Working...
                              X